Prečo na jar potrebujeme intenzívnejší pohyb?

Podobne ako sa po zime roztopí sneh v prírode, odchádza v jarnom období aj všetko nepotrebné z nášho tela. Ak sa venujeme zdravému pohybu a vyberáme si vhodné jedlo, prebudí sa aj naša sila, pocit ľahkosti a predídeme jarnej únave.

Powerjoga_2_mala.jpg

V joge vychádzame z princípov ajurvédy, ktorá charakterizuje jar ako obdobie elementu zeme a vody, čo vyvoláva v človeku pomalosť a ťažkopádnosť. Na jar je potrebné rozpohybovať tieto tekutiny v tele - vodu, olej a hlieny a harmonizovať svoje telo cez dynamickejší pohyb s vyššou intenzitou, aby sme podporili prirodzený proces očisty a revitalizácie organizmu.  V jarnom období je vhodná akákoľvek pohybová aktivita, pretože pomáha stimulovať krvný obeh, lymfatický systém a zvyšuje pocit vnútorného tepla. 

Vhodné cviky, ktoré prehrievajú telo a podporujú trávenie sú všetky rotácie, s dlhšími výdržami pre pocit väčšieho tepla a sily svalov. Pre očistu pľúc zaraďte aj pozície na otváranie hrudníka a pre celkovú kondíciu sa nebojte zaradiť aj viac opakovaní pozdravov slnku. 

Ak zároveň do svojho jedálnička zaradíme ľahké, stráviteľné potraviny s typickými jarnými horkými a kyslými chuťami, prinesieme aj do svojho života viac ľahkosti a jar prežijeme s úsmevom a množstvom energie.

Nájdite si svoju lekciu jogy alebo pilatesu tu: https://www.happyplus.sk/rozvrh

publikované: 10. 03. 2021

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.