Ako rozvíjať pocit radosti v ťažkých časoch?

Náš mozog je nastavený tak, že máme tendenciu zamerať sa na negatívne aspekty našich životov a veľa ľudí sa stáva chronicky nešťastnými. Okolo nás je však mnoho vecí, vďaka ktorým môžeme byť šťastní aj v ťažkých časoch.

IMG_7164.jpg

Ako rozvíjať pocit radosti v ťažkých časoch? Čo môžeme urobiť?

1. Usmievať sa. Štúdie dokazujú, že aj smiech, ktorý nie je spontánne vyvolaný, aktivuje v mozgu chemické látky dobrého pocitu a dokáže zdvihnúť náladu. 

2. Prestať sa sťažovať. Trénovanie toho ako sa nesťažovať a nesústreďovať sa na to, čo nemáme radi, je rovnako dôležité ako aktívne rozvíjanie šťastia. 

3. Urobiť si zoznam vecí, ktoré nás robia šťastnými. V zozname sa zrejme objavia veci ako spievanie, cvičenie, joga, písanie, ručné práce alebo pomoc druhým. Svoj zoznam si uvedomte a skúste z neho denne urobiť aspoň jednu vec pre radosť. 

Rýchly tip na okamžité zlepšenie nálady: Náhodný akt láskavosti

Najlepší spôsob ako zvýšiť radosť, je urobiť niečo láskavé pre druhých bez toho, aby sme očakávali protislužbu. Niekedy ignorujeme ten prvý, prirodzený impulz pomoci druhým, bojíme sa, hanbíme alebo strachujeme, že naša pomoc je nechcená. Ak však budeme otvárať svoje srdcia, zistíme, že poskytnutá láskavosť sa nám mnohonásobne vrátila späť. 

Zamyslite sa nad tým, ako by ste mohli niekomu pomôcť a prejaviť láskavosť, napríklad:

* zatelefonovať niekomu, koho ste dlho nepočuli, 

* priniesť nákup niekomu kto to potrebuje, 

* podeliť sa o prebytky zo svojej záhrady s niekým, kto to nečaká.

publikované: 28. 10. 2020

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.