9 tipov na to, ako pravidelne cvičiť doma

Jednoduché tipy na to, ako zaradiť cvičenie doma do Vášho programu.

IMG_9456.jpg

1. Vyberte si deň a čas cvičenia: ak ste chodievali pravidelne cvičiť do štúdia, táto časť bude pre Vás zrejme jednoduchšia, ale predsa len sa bude treba prispôsobiť domácim podmienkam a nájsť najvhodnejší deň a čas, kedy vás nebude nikto potrebovať a budete sa môcť sústrediť sami na seba. Niekedy je najlepší čas na domáce cvičenie ráno, aj keď ste boli zvyknutí cvičiť vo večerných hodinách. Ak Vám to povinnosti umožnia, vyskúšajte, či to nie je aj Váš prípad. 

2.  Nájdite si miesto pre podložku: miesto cvičenia by malo byť dostatočne veľké - mali by ste vedieť pohodlne rozpažiť ruky a ideálne bude, ak sa počas cvičenia budete môcť zatvoriť v miestnosti, kde Vás nebude nikto rušiť. Ak cvičíte online alebo podľa videa, pamätajte aj na to, že budete potrebovať niekde pred seba položiť zariadenie s internetom. 

3. Ak raz vynecháte, pokračujte v ďalšom týždni: tu platí rovnaká zásada ako pri prezenčných kurzoch, ak Vám povinnosti alebo choroba narušia pravidelný režim, vráťte sa k nemu po prestávke rovnako ako ste to mali nastavené.

4. Využite možnosť online lekcií, ktoré sa vysielajú podľa presného rozvrhu: pre pravidelnosť v domácom cvičení začnite využívať online lekcie, kde ste v priamom kontakte s lektorkou a skupinou, tak ako by ste boli v štúdiu. 

5. Na domáce cvičenie podľa videa si vyberte overenú lektorku alebo štúdio: cvičte s ohľadom na svoj aktuálny zdravotný stav, sily neprepínajte a vnímajte možnosti, ale rešpektujte aj obmedzenia svojho tela, aby pohyb priniesol úžitok a nie zranenia.  

6. Svoju hodinu si užite, pozorujte svoj pokrok: počas svojej lekcie zabudnite na všetky povinnosti, neskracujte ich, užite si ich od rozcvičky až po záverečnú relaxáciu a z hodiny na hodinu pozorujte svoj pokrok v kondícii.
 

Ďalšie tipy:

7. Oblečte si svoje obľúbené športové oblečenie: na hodinu domáceho cvičenia sa upravte rovnako ako na prezenčnú hodinu, oblečte si športové oblečenie, v ktorom sa cítite dobre a pohodlne a nezabudnite ani na deku, či iné pomôcky, ktoré Vám pomôžu lekciu lepšie zvládnuť. 

8. Zapojte aj rodinu: ak to situácia doma dovolí, rozložte podložku na cvičenie aj pre svojich blízkych, nebojte sa osloviť partnera, sestru, kamarátku, či deti a cvičiť doma spoločne. Takéto cvičenie je spestrením domácej rutiny a zároveň Vaša rodina vidí význam času, ktorý potrebujete venovať sami sebe.

9. Rozprávajte sa o cvičení s kamarátmi: nadchnite pre domáce cvičenie aj svoje kamarátky, či kolegov, zdieľajte svoje skúsenosti, podporujte sa navzájom. 
 

Zdravý pohyb a bezpečné cvičenie podporuje imunitu a dobrú náladu. Cvičiť pravidelne aj doma prinesie úžitok Vám aj Vášmu okoliu. 


 

publikované: 12. 10. 2020

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.